Den hyllade succéföreställning återvänder

VBteatern fb

Musikanternas uttåg gjorde stor succé och lockade publik från hela landet då den hade världspremiär på Sara kulturhus i Skellefteå i vintras. Nu står det klart att den kommer tillbaka – i exakt samma konstellation.
– Vad jag vet är den första gången i Västerbottensteaterns historia som en föreställning av denna storlek tas upp igen, säger Bobo Lundén, konstnärlig ledare på Västerbottensteatern.

Den 3 januari 2023 är det återigen dags för ”Musikanternas uttåg” att inta Scen 2 i Sara kulturhus.
– Vi har fått förfrågningar från hela landet om att köra den här föreställningen igen. Den har blivit en attraktion både regionalt och i hela landet, säger Bobo Lundén som har regisserat föreställningen.

Den 17 november 2021 var det världspremiär för iscensättningen av PO Enquists epos om Skelleftebygden. Den spelades då med drygt 30 föreställningar. Nu är den tillbaka med 13 efterlängtade föreställningar.
Publikintresset var enormt senast den spelades och man tror att den kommer att få samma genomslag den här gången.
– På grund av pandemin tvingades vi tacka nej till fler än 1 000 personer som ville se föreställningen sist den gick. Därför känns det väldigt kul att kunna ge publiken och andra chanser. Det känns fantastiskt att den ska spelas igen och hela ensemblen är glada över det, säger Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern.

Trots att föreställningen har sin grund i Skelleftebygden väcker den intresse i hela landet.
– Föreställningen väckte stort intresse nationellt senast den spelades och folk från andra städer reste hit för att se den. Jag ser själv jättemycket fram emot att sättet upp och kommer att gå och se den igen, säger Fransesca Quartey.

I ensemblen medverkar 13 skådespelare på scen. Nu när det åter sätts upp kommer det att vara med exakt samma personer som medverkade senast och den kommer att spelas på samma scen som sist.
– Den enda skillnaden är att barnskådespelarna vuxit några centimeter, skrattar Bobo Lundén och fortsätter;
– Vi har skådespelare från hela Norden som är med i ensemblen, därför har det inte varit lätt att få igenom att köra föreställningen en omgång till. Men a lla har varit motiverade och hjälpts åt. Det visar på att det finns en stor vilja på att göra den här föreställningen igen. Det är vackert på något sätt. Jag har jobbat hårt för att den ska sättas upp igen. Det känns fantastiskt att det nu blir verklighet.

​​​​Musikanternas uttåg är en rolig och grym verklighetssaga om arbetarrörelsens mödosamma framväxt bland sågverken längs norrlandskusten under nittonhundratalets början. I centrum av berättelsen återfinns människorna i Bureå och dess grannbyar.

Föreställningen kommer att spelas på Sara kulturhus 3-19 januari 2023. Biljetterna släpps nu på fredag ​​​​​​​​6/5 klockan 10.00 och kan bokas via tickster.com eller på Skellefteå Turistcenter. Mer information om alla föreställningsdatum finns på vasterbottensteatern.se.

Föregående artikelDen riktiga Wolf of Wall Street besöker Sverige
Nästa artikelFlexibel lönemodell ger nöjda konsulter