De 39 stegen

39stegen 696x364 1

En riktigt rolig och spännande föreställning. Gör er redo för en fartfylld kväll på Sara kulturhus. Västerbottensteatern sätter upp Alfred Hitchcocks klassiker, med premiär den 16 november.

De 39 stegen är en klassisk spionfilm av Alfred Hitchcock från 1935, som i sin tur bygger på äventyrsromanen med samma namn av John Buchan från 1915. En rafflande thriller där publiken bjuds på film noir-känsla, tågjakter, spioner, femme fatales, lömska skurkar med avhuggna fingrar och en massa skratt.

Det går undan i scenbytena och de fyra skådespelarna Ellenor Lindgren, Niklas Larsson Lirell, Andreas Anterot och Malin Vispe bemästrar tillsammans 30 roller som det växlas mellan under den två timmar och 30 minuter långa föreställningen inklusive paus.

Onsdag 16 november är det premiär och under intervjun är inte hela föreställningen ihopsatt utan nya delar övas fortfarande in för fullt.
– Det är otroligt många karaktärsbyten. Två av skådespelarna får byta väldigt ofta. Sedan förändras scenografin en hel del också, berättar regissören Peter Engkvist. Den här pjäsen skapades av två killar i norra England, som satt och tittade på filmen ”De 39 stegen”. De började diskutera, ”- hur skulle det bli om vi gjorde den om teater och använder så få personer och saker som möjligt?”
– Föreställningen blev väldigt humoristisk och har dessutom även skrivits om en gång efter det, berättar Peter. Niklas Larsson Lirell gör rollen som Richard Hannay, som efter ett möte med en mystisk kvinna trasslar in sig i en intrig där han misstänks för ett mord som han inte begått och sedan jagas av både poliser och hemliga agenter. Ellenor Lindgren spelar tre olika kvinnor i hans väg och Andreas Anterot och Malin Vispe delar effektivt och roligt på resten av rollerna. Förutom repetition av föreställningen är det en hel del jobb kring att skapa kostymer och scenografi.
– Jag och Caroline Romare som är scenograf och kostymdesigner för föreställningen har jobbat länge med detta. När sakerna nu börjar användas, ska de dessutom möjligtvis ändras eller byggas om lite. Man anpassar och förändrar under tidens gång, säger Peter.

– Skådespelarna har olika bakgrunder och erfarenheter som kommer väl till pass för denna speciella och fartiga föreställning, summerar Peter.

39stegen 696x364 2

Niklas Larsson Lirell har lång erfarenhet inom både UngHästen och Västerbottensteatern. Han har setts i föreställningar som ”En Julsaga”, ”Tre Systrar” och ”Romeo och Julia” men många kanske framför allt känner igenom honom från improvisationsteaterscenen och UngHästens årliga ”Improviserad Melodifestival”. Ellenor Lindgren är även hon en skådespelare som vi sett i många föreställningar på Västerbottensteaterns scen, men också i egna produktioner såsom ”Lifsens Rot”. Förra året såg vi Ellenor som Nicanor i ”Musikanternas uttåg” – en roll som hon återkommer till i januari 2023 när den föreställningen återigen spelar under två veckor. Malin Vispe har arbetat på teatern sedan i våras och har hunnit vara med både i vårens stora föreställning ”Rotterdam” och årets sommarteater ”Wendy och Peter Pan”. Andreas Anterot är däremot en nyare bekantskap på teatern. Han har nyligen gått ut mimprogrammet på teaterhögskolan i Stockholm. Innan dess jobbade han på teaterparker så som High Chaparall, Trolska skog n med mera och har även en bakgrund inom trolleri.

Att bemästra flera roller under en och samma föreställning kan inte vara lätt?
– Nej det är svårt, eller kanske ska jag säga både och. På ett sätt känns det som det är en roll som är gjord för mig. Jag har tänkt att jag ska ha en ny dialekt för varje roll, men nu när vi börjar komma till slutet av repetitionen är det inte lätt att komma ihåg vilka dialekter man gjort, skrattar Andreas.

Medan Andreas började som trollkarl har Malin en helt annan bakgrund.
– Jag började med musik när jag var liten och gick sedan vidare via musikal till teater. I föreställningen ”Wendy & Peter Pan” som jag spelade i somras fick jag nytta av mina musikkunskaper. I ”De 39 stegen” vet jag ännu inte om det blir något musiknummer, men kanske, skrattar Malin Vispe.

Andreas och Malin ska göra hela tretton stycken olika roller var.
– Jag har nog samma utmaning som Andreas med att försöka gestalta de olika rollerna på olika sätt, via kroppsspråk och dialekt, det gäller att komma ihåg all. Jag trodde till en början att våra roller mer skulle vara att serva de andra skådespelarna med att plocka fram rekvisita, men det visade sig att det var mycket mer än så. Det som känns väldigt inspirerande och kul är också att alla skådespelare får vara roliga på scenen. Det är fint att vi tillsammans får skapa berättelsen och det är nog det som i slutändan kommer göra att den blir ett riktigt teateräventyr. Förhoppningsvis kan föreställningen fånga essensen av teaterleken och väcka nyfikenhet hos publiken kring vad som ska hända härnäst. Allt blir väldigt kul eftersom vi använder oss av scenografi som kan vara vad som helst, exempelvis ett lakan och ficklampor som vi kan arbeta med för att göra skuggspel och förstora saker med. Det känns som publiken först bjuds på en karamell, som i sin tur innehåller en till karamell, som även den innehåller ännu en karamell och allt detta i ett snabbt tempo, berättar Malin Vispe.

Föreställningen spelas fram till 16 december.
– Det gäller att hålla sig framme och boka biljett om man vill se den avslutar Peter Engkvist.

TEXT: Birgitta Hägglund FOTO: Jonas Danielsson

Föregående artikelMorön BK får mest pengar
Nästa artikelVad blir årets julklapp