Därför flyger de ut 400 ton grus

kalvträsk

Idag planeras det för helikopterflygningar i området mellan Kalvträsk – Bygdsiljum – Burtäsk.
– Vi har tänkt flyga ut med 400 ton grus till området för att tillföra grus som spolats bort från de forsar som rensades på sten i samband med flottningen, berättar Tony Söderlund, fiskerikonsulent vid Skellefteå kommun.

Under åren 2018-2020 har Skellefteå kommun tillsammans med de lokala fiskeföreningarna arbetat med miljöåterställning i Risån, Sikån och Tallån.
– Gruset ska utgöra nya lekområden för bland annat öring och harr för att ge dessa arter en chans till återhämtning, förklarar Tony Söderlund.
Platserna i vattendragen är ofta svårtillgängliga och för att minimera körning i terrängen har de planerat att flyga ut grus med helikopter till de områden som hittills återställts i dessa åar.

Det här är ett samarbete med Länsstyrelsen Västerbotten och finansieras genom LOVA (Lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö).

– ANNONS –

Under veckan kommer en helikopter att flyga ut 400 ton grus från olika grusupplag i området Kalvträsk – Bygdsiljum – Burträsk. Flygrutterna är anpassade för att störa så lite som möjligt. Det kommer att ske en del flygningar vid låg höjd.

– ANNONS –
Föregående artikel10-årsjubileum för vintersimmet
Nästa artikelGuidar oss mot toppen