Dahlgren älskar att tävla

Dahlgren 696x364 1

Robert Dahlgren är inne i en hektisk period. Han håller på att starta upp ett grossistföretag i Skellefteå samtidigt som han går för sin andra raka STCC-titel. ”Det är skönt att veta att jag inte är sysslolös”, säger Dahlgren i intervju om discgolf-tittande på Youtube samt de nya elektriska STCC-bilarna.

Förra säsongen vann Robert Dahlgren, 42, sin tredje STCC-titel. Den framgångsrike Skellefteåföraren har tagit hem den prestigefyllda titeln 2017, 2019 och 2021. Nu har han chans att göra det igen. I månadsskiftet september/ oktober körs den sista deltävlingen på Mantorp Park, och Dahlgren går in som etta i sammandraget. Han är 24 poäng före närmast jagande Andreas Bäckman.

– Att vinna igen skulle betyda jättemycket för mig. Det tog lång tid att vinna första titeln för mig, och därefter har det blivit några stycken. Att kunna göra det i den här konkurrensen vore fenomenalt roligt, säger Dahlgren och fortsätter:
– Mest troligt är det här sista säsongen vi kör med förbränningsmotorer i STCC och att avsluta en sådan era på topp hade varit kul, säger han.

Tittar man en extra gång på årtalen som Dahlgren har vunnit STCC-titeln kan man konstatera att han den senaste tiden har vunnit varannan säsong och att han därmed aldrig har lyckats försvara en titel. En trend han går för att bryta.
– Efter segrarna kanske jag ha blivit lite nöjd, klappat mig själv på axeln och tyckt att jag har gjort det bra. Antingen det eller så har det varit lite missflyt. Men jag brinner verkligen för att ta den här och vinna för andra året i rad, säger Dahlgren.

Som 15-åring bestämde Robert Dahlgren sig för att satsa på racing, och nu, cirka 27 år senare, tycker han fortfarande att det är lika roligt.
– Absolut, det är jättejätteroligt. Jag önskar att jag hade den här kunskapen och känslan när jag var 22 år, så jag hade kunnat köra 20 år till. Tyvärr går det inte att backa tiden, säger Dahlgren.

Dahlgren 696x364 mittbild

Vad är det du har nu som du inte hade för 20 år sedan?
– Jag har ett helt annat lugnt nu. Jag var förmodligen lika snabb då, om inte snabbare. Men det gäller att hitta de här små delarna. Det är en sport där väldigt lite handlar om att attackera. Det handlar mer om precision och noggrannhet i varje del. Den noggrannheten och att veta vilka nycklar som är viktigast att vrida på för att kunna öppna dörrarna. En annan grej är att jag inte lägger för stor tankeenergi på saker som inte spelar så stor roll. Jag är tryggare i mig själv och vet vilka styrkor och svagheter jag har, säger Dahlgren.

Kan du inte köra 20 år till då?
– Nog går det, men frågan är om jag är så konkurrenskraftig då, haha. Jag har ingen förväntan att göra det. Jag ser inget slut i dagsläget och hoppas kunna fortsätta ett par år till, så länge jag konkurrenskraftig. Jag älskar att tävla. Sedan råkade det bli att jag är bättre på racing än andra saker. Hade jag varit duktig på ishockey eller discgolf hade jag säkert gjort det, men nu var det att ratta en bil som blev mitt kall, säger Dahlgren.

Som han är inne på höll han på med andra sporter som ung, och det var framförallt dicgolf och hockey som han la mest tid på. Fortfarande är det sporter som ligger honom väldigt varmt om hjärtat.
– Tyvärr kör jag alldeles för lite discgolf. Livet kommer emellan. Men jag tittar på allt, precis allt. Jag har varvat Youtube när det kommer till discgolf. I teorin är jag expert, men jag är inte lika bra på bana , säger Dahlgren.

Ser du mer discgolf än racing?
– Ja, det gör jag. Discgolf är en fantastiskt rolig sport. Jag ser mer hockey än racing också. Jag har själv spelat och har varit tränare för grabbens hockeylag, så det blir mycket hockey också, säger Dahlgren.

Jag såg någon intervju från 2010 där du sa att du inte hoppades att dina barn skulle gå i dina fotspår.

Det blev inte så?
– Det gick bra med det, haha. Jag brinner för ungdomsidrott och jag vill att de ska få hålla på med så många sporter de kan, och att de ska få välja själv. Men för Tim blev det hockey. Han tog sig in i tv-puckslaget och då blev det officiellt att han är bättre än vad jag var, för det lyckades inte jag med. Jag tycker det är riktigt kul att båda barnen är aktiva och finner glädje i det de gör, säger Dahlgren.

Robert Dahlgren är född och uppvuxen i Skellefteå. Efter några år på andra platser bestämde sig han och frun Nina för att flytta tillbaka igen 2008. Bortsett från ett år i Australien har familjen Dahlgren, som även innehåller sonen Tim, 15, och dottern Molly, 12, bott i Skellefteå och nu har Robert bestämt sig för att starta en verksamhet här.
– AD heter företaget och det är ett franchisekoncept inom bilindustrin. Vi är en grossist till bilverkstäder och har förbrukningsvaror inom industri och entreprenad. Även om det är i ytterkanten av det jag har hållit på med så är det ändå inom ramen av vad jag har gjort. Därför kändes det naturligt, berättar han.

Invigningen sker i oktober och Dahlgren har en hel del att stå i fram till dess.
– Jag jobbar med det heltid, och lite till. Det har tagit mycket av min tid den senaste tiden, säger han. Däremellan ska du försöka vinna ännu ett mästerskap också.
– Exakt. Det är skönt att veta att jag inte är sysslolös, skrattar han.

För även om det är mycket med hans nya verksamhet känner sig Dahlgren mer taggad än på länge inför säsongen 2023. För det är nämligen klart att STCC blir världens första 100 procent elektriska nationella mästerskap.
– Helt rätt satsning av sporten. För egen del känns et också kul. Hade jag vetat att allt bara skulle fortsätta på samma sätt och jag hade suttit på ett femårsavtal hade jag behövt leta mer efter tändvätskan. I det här fallet behövs inte det. Det är nästan lite nerver inför det som komma skall, om jag kommer att kunna behärska det på ett bra sätt, avslutar Robert Dahlgren.

Text: Johannes Hägglund Foto: Oscar Malmlund/PWR Racing

Föregående artikelSätter Skellefteå på meteorologkartan
Nästa artikelStorsatsar på publika laddstationer