Covidsmitta upptäckt på Klockarhöjden

klockarhojden

I fredags konstaterades att en individ på Skellefteå kommuns vård- och omsorgsboende Klockarhöjden smittats av covid-19. Vid den följande provtagningen på boendet konstaterades ytterligare två fall av covidsmitta på samma enhet. Övriga boende, anhöriga samt personal har informerats om situationen.

Smittskyddsenheten och vårdhygien på Region Västerbotten arbetar just nu tillsammans med kommunens vård- och omsorgsavdelning för att minimera riskerna för vidare smittspridning.

– Vi har under lång tid klarat oss från att få in covid-19 på vård och omsorgs boenden men nu är tyvärr den trenden bruten. Vi har har hunnit förbereda oss och har rutiner för hur vi ska agera för att minimera riskerna för ytterligare smittspridning. Men när smittan ökar i samhället så ökar tyvärr också risken att vi får in viruset i våra verksamheter, säger Ejja Häman Aktell, avdelningschef för vård- och omsorgsavdelningen och tillägger

– ANNONS –

– Jag vill vädja till allmänheten att ta situationen på allvar och hjälpa oss att skydda äldre och individer i riskgrupp genom att ta ansvar och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi ställer om i vår verksamhet och tillämpar trygga arbetssätt; på Klockarhöjden har vi bland annat stängt boendet för besök, isolerat avdelningarna och infört munskydd i allt vårdnära arbete. Men när smittan sprids i samhället ökar risken att viruset hittar vägar in till den sköraste grupper.

I helgen konstaterades också att tre elever på Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå smittats av covid-19. Smittspårning startades omgående och information om händelsen har skickats ut internt till berörda pedagoger, elever och övrig personal som rör sig i skolans lokaler.

– Den ökande smittspridningen i samhället visar sig tyvärr också i Skellefteå kommuns olika verksamheter. Nu är det väldigt viktigt att vi alla fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer. Den globala pandemin är inte över, säger Anders Bergström, förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad.

– ANNONS –
Föregående artikelStjärnan invigde nya parkerings­huset
Nästa artikelUppgifter: Talangen jagas av AIK