Burträsket får isbana

burtrasket

Önskemål har förts fram i många år – nu blir det till slut verklighet. Burträsk får en skridskobana på drygt 2 kilometer mitt på Burträsket. En storsatsning som ska fungera som en mötesplats för alla åldrar – men också locka utländska turister.
– Vi har årligen fyra till fem grupper från Holland som besöker oss – nu hoppas vi på fler, säger Ove Johansson på Burträsk Experience som tillsammans med Burträskbygdens skoterklubb anordnat banan.

Öppningen var till en början planerad till årsskiftet, men är nu framflyttad minst en ­månad framåt.
– Allt har gått emot oss. Först var det blida långt in i januari och isen frös inte till. Sedan kom kylan och den efterföljande ­snösmockan. Helt plötsligt var banan täckt med 80 centimeter snö och isen orkade inte med stortraktorn, säger Ove Johansson och fortsätter:
– Nu har skoterklubben införskaffat en mindre traktor och vi hoppas vara igång inom en snar framtid.

Isbanan, som sträcker sig längst Burträsket och runt ön, är 2,1 kilometer lång och kompletteras med nya grillplatser, bord och bänkar med vindskydd, toaletter samt ­värmestugor.

En jättesatsning som Burträsk Experience tillsammans med Burträskbygdens skoterklubb hoppas ska bli en mötesplats för alla åldrar – men också fungera som en turistmagnet.
Tack vare Burträsk Campings ägare, paret Sandra Hilbrands och Egbert Venema från Apeldoorn, hoppas man kunna locka utländska turister – i synnerhet från Holland.
– Sedan de tog över campingen har vi årligen haft fyra, fem grupper från Holland. Vi har marknadsfört oss på flera olika mässor och gensvaret har varit enormt. Vi hoppas och tror att det här kan locka många, säger Ove Johansson.

Banan, som kommer att vara öppen varje dag, kommer att plogas brett med ett spår för skridskor och spark samt ett för gångare. I anslutning till banan kommer det att finnas en ishockeyplan och längdskidspår.
– Vi har öppet alla dagar men garanterar att isen är plogad fredag till söndag, berättar Ove Johansson.
– Framåt vårkanten hoppas vi kunna sälja korv och göra andra aktiviteter. Vi vill att det här ska vara något för hela familjen.

På OKQ8 i Burträsk kan du hyra utrustning. För 50 kronor/person får du låna skridskor, hjälm, stavar och isdubbar.

OBS! Efter att vår artikel publicerades meddelade Burträsk Experience att årets isbana är inställd, pga det ogynnsamma vädret.

Inställd isbana

Föregående artikelPrestigefullt uppdrag för Skellefteå buss
Nästa artikelNy bokning till Sara kulturhus