Bildextra: Har byggt Skellefteå – i Minecraft

minecraft utan

Upptill åtta timmar per dag och 2,5 miljoner ­byggnadsblock. Kågebon Stefan Lindgren har tillsammans med sonen Liam Stenberg byggt en kopia av Skellefteå – i tv-spelet Minecraft.
– Familjen hamnade i karantän och jag kände att jag behövde ett tidsfördriv för att inte börja klättra på väggarna, säger 44-åringen med ett leende till Skellefteåguiden.

Det var när familjen Lindgren hamnade i Covid-karantän som Kågebon Stefan, som till vardags jobbar som säljare, klev in som byggherre tillsammans med sonen Liam. Han berättar att det kunde bli uppemot åtta timmar per dag framför tv-spelet Minecraft, och
att det krävdes 2,5 miljoner byggnadsblock för att iordningställa 20 byggnader av ­väldigt varierande utseende och storlek, från gallerior till mindre hus på torg och parker.
44-åringen från Kåge säger till Skellefteåguiden att hans stad är inspirerad, men inte fullt en kopia, av Skellefteå. Bland annat har han inrett Sara kulturhus utan att ens ha satt sin fot i huset.
– Den första byggnaden jag gjorde var Landskyrkan, och där utgick jag från foton och google maps – framförallt för att få rätt dimensioner. Likadant har jag gjort med
de flesta byggnaderna, frånsett interiören i Sara kulturhus. Där har jag gått efter eget tycke och smak, förklarar Stefan med ett ­leende.

download 54

Vad har varit den största utmaningen?
– Att det inte finns något klippa och klistra-läge på Playstation. Ta Torget som exempel. Det tog tre timmar innan jag hade matat ut totalt 20 000 block, i flera identiska lager. Likadant med CK-gallerian, där jag dessutom behövde dra el till alla lampor på samtliga våningsplan. I mångt och mycket har det här projektet handlat om att koppla på tjurskallen, säger Stefan

Har du haft någon annan fritid kvar ­under byggtiden?
– Haha, pass på den… men om jag säger så här; jag är nog skyldig frugan en riktigt lyxig middag nu.

Föregående artikelHon blir ny vd för kulturhuset
Nästa artikelMarsnumret är här!