Bergsbyns SK samlade in 18979 burkar

Native bild bergsbyn

Pantameras miljötävling Föreningskampen är avgjord. Tävlingen har nu genomförts för tionde året och Bergsbyns SK lyckades bäst i Skellefteå med sina 18 979 burkar, medan föreningslivet i Västerbottens län totalt samlade in 118 475 burkar och PET-flaskor under 2022, vilket ger ett tillskott på 121 041 kronor till de deltagande föreningarna.

Totalt deltog över 2 800 föreningar i hela landet i 2022 års upplaga av Föreningskampen som sammanlagt samlade in över 18 miljoner burkar och PET-flaskor. I Västerbottens län deltog 44 föreningar och bäst i länet var även i år KFUM Satelliterna F04/02 i Umeå som lyckades samla in 19 684 burkar och flaskor, tätt följda av Bergsbyns SK.

– Det är fantastiskt att så många föreningar väljer att samla in pant som ett sätt att få in pengar till föreningskassan, samtidigt som de gör en fin insats för miljön. Efter de tuffa pandemiåren med inställda cuper och sammankomster ser vi nu att aktiviteten är i gång igen ute i föreningarna, vilket känns riktigt bra, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera på Returpack.

Tävlingen innebär att föreningarna får ersättning för samtliga burkar och PET-flaskor de samlar in – även för skadade och privatimporterade burkar som inte ger någon pant.

Ny smidig utbetalning av pantpengar
Pantamera implementerade en ny utbetalningslösning på storpantarautomaterna Pantamera Express förr ett par år sedan. En lösning som gör det möjligt både för föreningar att själva panta i storpantarautomaterna och få in pantpengen på sitt konto, och för vem som helst att skänka sina pantpengar till sin favoritförening, så länge den är med i Pantameras föreningskoncept.

– Föreningspantningen i Pantamera Express ökar för andra året i rad – det är en smidig lösning både för föreningarna själva och för deras supportar som vill stötta verksamheten. Vi ser att över 55 procent av alla föreningar som är med i vårt föreningskoncept antingen själva har pantat i en Pantamera Express eller fått pengar donerade till sig via en sådan automat, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera på Returpack.

Utveckling av Föreningskampen ger fler vinnare
Under 2023 utvecklas Föreningskampen till en mer länsvis tävling, för att på så sätt göra det lättare för fler mindre föreningar att vinna.

– Att vi på Pantamera kan vara med och stötta det engagemang som finns ute bland svenska idrottsföreningar känns riktigt bra – och det är något som vi kommer fortsätta att utveckla vårt stöd till, avslutar Carita Classon, produktchef för Pantamera på Returpack.

Föregående artikel35 miljoner till Västerbotten
Nästa artikelA-torpsgymnasiet blir internationellt