Berggren om succén

berggren

Efter att ha fått två säsonger mer eller mindre förstörda av skador är Jonatan Berggren en av SHL:s stora succéspelare i höst. Då lyfter 20-åringen fram just skadorna, och möjligheten att köra mycket fysträning, som den stora anledningen till hans framfart den här säsongen.
– Det var långa och jobbiga dagar, men ser jag tillbaka på det var det värt det, säger Skellefteforwarden i en intervju om rehabperioden, vad han gör för att koppla bort hockeyn och dessutom delar han ut en padelkänga till lagkamraten Philip Broberg.

Vanligtvis brukar Joakim Lindström och Oscar Möller få de stora rubrikerna i Skellefteå AIK – men så är det inte i år. Den här säsongen är det framförallt Jonatan Berggren som har visat vägen offensivt. 20-åringen är i skrivande stund trea i SHL:s poängliga med 17 poäng efter 14 matcher – och han medger att han trivs ganska bra i rampljuset.
– Det är kul att folk vill snacka med en, men det kan vända snabbt. Gör jag en dålig match får jag väl skit och ingen vill snacka med mig. Man får ta allt med nypa salt, säger han.

Berggren belönades för sin fina säsongsstart med en plats i Karjala Tournament och när Skellefteåguiden pratar med den skridskosnabbe forwarden har det bara gått en dag sedan han kom hem från Finland, och det är inget snack om att han hade hoppats på en större roll.
– Jag fick inte spela som jag trodde att jag skulle få, i powerplay och sådant. Det var lite annorlunda, men det är väl en läropeng. Jag får träna lite extra, säger han.

– ANNONS –

jonte artikel

Berggrens resa till landslaget och en ledande roll i Skellefteå har varit långt ifrån spikrak. Han har visserligen länge benämnts som en stor talang. Han har spelat både ungdoms- och juniorlandskamper och 2018 draftades han av Detroit Red Wings, men han har inte fått det där stora genombrottet i SHL – mycket på grund av skador. Säsongen 2018/19 spelade han bara 16 matcher. Resten av säsongen ­rehabade han en trasig rygg. Säsongen därpå blev det endast 24 SHL-matcher på grund av en axelskada.
– Jag började bli lite less på frågorna om hur det var med skadorna. Nu är det skönt att få andra frågor, säger han.

”Jag har blivit mer seriös”

Men när han nu ska försöka hitta anledningar till sin succéstart på säsongen lyfter han fram just skadorna, och möjligheten att bygga upp sin ­fysiska styrka. Säsongen han var ryggskadad blev det mest bara lätt cykling, men förra ­säsongen, då han var axelskadad, kunde han köra på rätt hårt i gymmet med fokus på benstyrka.
– Det var fys sex dagar i veckan och vila en. Det var långa och jobbiga dagar, men ser jag tillbaka på det var det värt det, säger Berggren.
– Jag har blivit starkare, vilket jag känner av både på och utanför isen. Mellan matcherna är jag piggare och hinner återhämta mig mer. Det är väl största skillnaden, säger han.

Hur kul tycker du att det är i gymmet?
– Njao. Under sommaren är det roligare i gymmet än löparspåret. Helst är jag såklart på isen och nöter teknik om jag får välja. Jag har blivit mer seriös i gymmet och vet vad som behövs.

Du sa att den tunga fysträningen var värd det så här i efterhand, men hur var det där och då?
– Jag tänkte inga positiva tankar. När jag väl var där körde jag på. Sedan får man ha roligt utanför. Jag tror det är viktigt, att inte bara tänka på hockey hela tiden.
Har du alltid varit bra på att koppla bort hockeyn?
– Ja, jag är inte den som kollar andra hockeymatcher om jag får välja. Jag lägger fullt fokus när jag väl är på rinken, men jag tror att det kan bli för mycket. Man hör om spelare som bara tänker ”hockey, hockey, hockey” och det kan bli en spärr då. Det är ruggigt skönt och ha andra saker att tänka, säger Berggren.
För att koppla bort hockeyn berättar Jonatan Berggren att han exempelvis hänger med kompisar, spelar spel, fotboll och padel, och när det kommer till det sistnämnda har han bra självförtroende.
– Bland spelarna i laget är jag topp-1. Ska vi räkna in ledarna måste jag medge att Micke (Lundström), vår materialare rankas högre än mig. Han är bäst i vårt lag, men jag slog honom när jag spelade med ”Jimpa” (Jimmie Ericsson), 3-0 i set, och skriv gärna det. En prestigematch, säger Berggren.

Och det har Micke Lundström fått höra efteråt?
– Jag tror alla har fått höra om den där matchen, haha. Jag var ruggigt nöjd dagen efter, säger Berggren.

Vem brukar du oftast spela padel med?
– Jag körde mycket med Nisse Burström, men sedan har jag fått ta över (Philip) Brobergryggsäcken. Man får bära honom, men det är ändå kul. Jag tror Broberg inte har vunnit en enda match än, men hur mycket han än förlorar är han alltid med. Det är bara ringa honom om man vill höja sitt självförtroende, haha. Men jag får ge honom att han vill spela mycket, säger Berggren.

Text: JOHANNES HÄGGLUND

– ANNONS –
Föregående artikelInga arbetstider eller ledigheter
Nästa artikelHellman spelar i Kulturhuset