Baka smaskiga smördegsfingrar till Halloween

halloween

Goda bakverk till Halloween, pumpapaj, smördegsfingrar eller cupcakes.

homemade halloween cookies NYT9KF5 1

Smördegsfingerkakor

– ANNONS –
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 ägg (1 ägg + 1 äggula. Spara den överblivna vitan till att pensla kakorna)
  • 115 g smör, rumstempererat
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1-2 tsk kakao, att borsta kakorna med
  • 25-30 sötmandlar, delade på mitten (på längden)

Gör så här:
Blanda strösocker, florsocker, vaniljextrakt, det hela ägget samt äggulan i en stor skål. Blanda väl.
Rör i det mjuka smöret. Tillsätt mjöl och rör till en jämn deg. Knåda degen lätt, slå in i plastfolie och lägg in i kylen cirka 1 timme. Värm ugnen till 175 grader. Ta en liten bit deg och rulla ut små ”fingrar” av degen. Gör dem långa och smala som häxfingrar. Nyp till dem här och där så att de blir lite ojämna och gör skåror i dem med en kniv.
Lägg kakorna på ett bakplåtspapper och pensla med äggvita. Tryck i en halv mandel på toppen av varje kaka (mandeln ska föreställa nageln). Ställ in plåten med kakor 10 minuter i kylen. Grädda ungefär 10-12 minuter eller tills de är något gyllenbruna. Låt svalna. Måla smördegsfingrarna med en pensel och kakao.

Cupcakes

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg (stora)
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk salt
  • 1 tsk hemmagjord pumpkin spice, se nedan
  • 200 g pumpapuré

Frosting

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 200 g färskost
  • 4 dl florsocker, siktat
  • ev. karamellfärg och strössel

autumn pumpkin pie APLNKHG

Pumkin pie spice

  • 1 msk malen kanel
  • 0,75 tsk malen ingefära
  • 0,75 tsk malen muskot
  • 0,25 tsk malen kryddpeppar
  • 0,25 tsk malen nejlika

Gör så här:
Hittar du inte pumpapuré kan du rosta din egna butternutpumpa i ugnen. Halvera i så fall pumpan, täck med folie och baka i 175 grader tills den är helt mjuk. Skrapa ut och tillsätt i smeten.
Sätt ugnen på 175 grader och klä en muffinsplåt med pappersformar. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och pumpkin spice i en skål. Tillsätt pumpapuré i smeten och sedan mjölet. Blanda väl. Fördela i muffinsformarna och grädda i ca 20 minuter tills en tandpetare kommer ut rent. Låt svalna. Vispa smör tills det är krämigt, tillsätt cream cheese och vispa samman. Sikta över florsockret och vispa fihop tills en krämig frosting. Spritsa eller bred frosting över varje cupcake.

Pumpapaj

Pajskal

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör, kallt
  • 0,5 tsk salt
  • 4 äggulor

Fyllning

  • 4,5 dl pumpapuré
  • 1,75 dl strösocker
  • 400 g kondenserad mjölk sötad
  • 2 ägg
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 krm malen nejlika

Gör så här:
Kör mjöl, socker, smör och salt till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt en äggula i taget samtidigt som du låter matberedaren fortsätta arbeta.
Tryck ut degen i din pajform med avtagbara kanter, ca 23 cm i diameter. Låt den stå i kylskåpet i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter eller tills att den inte längre är glansig.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke och häll sedan upp den i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 15 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader (över- och undervärme) och låt den fortsätta gräddas i ytterligare 30 minuter eller till dess att fyllningen inte längre är lös.

– ANNONS –
Föregående artikelNovember 2020
Nästa artikel10-årsjubileum för vintersimmet