Badplatser i Skellefteå

Bad 696x364

En sak är säker, befinner du dig i Skellefteå i sommar behöver du inte oroa dig för bra alternativ när du söker svalka. För vad sägs om 1 500 sjöar, 5 älvar, 531 kilometer kustremsa och flera tempererade utomhusbad?

1) Byske havsbad
En riktig klassiker bland strandraggare och soldyrkare. Lång härlig sandstrand med roliga hopp och lekaktiviteter och alldeles vägg i vägg med en av Swedish Laplands femstjärniga campingar. Här finns allt du behöver – samt tempererade utomhusbassänger.

2) Bovikens havsbad
Sju kilometer norr om Skellefteå ligger familjevänliga, långgrunda Boviken. Intill stranden finns camping, flera grill- och lekplatser, omklädningshytter, WC, samt en riktigt sandig beachvolleyplan.

3) Storsand
Bjuröklubb är inte bara ett av kommunens mest uppskattade utflyktsmål, här finns också Västerbottens längsta havssandstrand. Sanden är ljus och finkornig och letar sig gärna in mellan tårna. En lugn dag är känslan att man befinner sig på sydligare breddgrader.

4) Sjöbottsand
Mitt i den lilla byn Sjöbotten lockar Sjöbottsand med en sandstrand som är mycket omtyckt — inte minst bland barnfamiljer. Här finns förutom fräscha toaletter också en glasskiosk.

5) Falkträsket
Stadsnära Falkträsket bjuder på ren och fräsch sandbotten medan själva stranden utgörs av en mjuk och grön gräsmatta. Tack vare närheten till staden är Falkträsket en riktigt populär plats för sena kvällsdopp efter långa och varma sommardagar.

6) Danielsten
Långgrund och badvänlig havsvik med härlig sandbotten, knappa kilometern öster om Bureå samhälle. Sanden är härligt finkornig och här finns vollybollplan och omklädningsrum.

7) Gullsand
Sandstrand vid havet intill Söderbodan, öster om Ostvik. Badplatsen är inte alltför långgrund och den ligger lagom skyddad från kyla nordvindar. Det här är en självklar sommarfavorit.

8) Långnäset
Långnäset är en av Swedish Laplands längsta insjöstränder och en mycket barnvänlig badplats. Långgrund och därför lämpad för allehanda strandaktiviteter.

9) Kalvträsk
Badstranden i Kalvträsk eller ”PP Beach” som den kallas i folkmun, inbjuder till ett familjevänligt badområde med bryggor, omklädningsrum, utetoa, bastu, gungor och grillplats. Hit kan man köra bil eller följa strandpromenaden från.

Föregående artikelVandringsleder i närområdet