Anna Ricknell – Vi hade änglavakt

Ricknells Retorik nyhet

Skellefteprofilen Anna Ricknell rankas som en av landets 100 populäraste föreläsare. Här berättar 38-åringen från Morö Backe om kometkarriären, påskmiddagen hos  hockeylegendaren Sven Tumba och branden som var nära att sluta i en total tragedi.
– Hela familjen hade kunnat mista livet. Vi hade änglavakt, säger hon.

Under 2011 startade Anna Ricknell sitt egna bolag Ricknells Retorik, men efter att ha varit mammaledig under stora ­delar av de kommande sex åren dröjde det till 2017 innan hon började jobba heltid med sitt företag. Ett drygt år ­senare kom hon med på EventEffects topp 100-lista över svenska föreläsare. Hur lyckades hon med det? När Anna Ricknell själv förklarar den snabba succén tar hon avstamp från en traumatisk händelse 2017.
– Den 17 december 2017 brann vårt hus och hela familjen hade kunnat mista livet. Vi hade änglavakt. Vi hade precis kommit hem från Gran Canaria och därför hade vi inte hört att två av brandlarmen hade slut batteri. Branden startade i garaget, som sitter samman med huset, men ett av batterierna i hallen var inte slut och jag vaknade av att jag hörde något ljud. Vilket räddade livet på oss. Hade det batteriet också tagit slut hade jag kanske inte suttit här i dag, säger Anna Ricknell.

Anna, hennes man och deras två barn klarade sig, men familjens två katter dog i branden. Huset brann inte ner, men blev väldigt skadad.
– Vi bodde på Vitbergscampingen i fyra månader och det var alltså vid den här tidpunkten som min karriär startade. Även om man drabbas av ett trauma pausas inte livet. Det blev en speciell process där jag fortfarande hade förfrågningar om jobb och då tog jag ett aktivt val att alltid prata om branden, vilket jag tror är en stor anledning att jag har tagit mig in på topp-100 populäraste föreläsarna i Sverige, säger Ricknell.

– ANNONS –

Just att hon vågar vara personlig är något som hon själv lyfter fram som en nyckel till hennes popularitet.
– Jag pratar inte om att jag har studerat retorik, utan jag försöker hålla det enkelt och att folk ska känna igen sig. Jag får ofta feedback på att folk blir berörda. Jag har aldrig haft en publik som inte har gråtit, säger hon och fortsätter:
– Det blir en balans mellan att få folk att skratta och allvar. Vi kan prata arbetsglädje, hur man ska prata med varandra, hur man gör en bra presentation och hur man kan sälja bättre, men i grund och botten handlar det om att vara tacksam och inte störa sig på skitsaker. Jag tror att jag lyckas förmedla det. Folk känner nog att de kan släppa skitsaker som att arbetskollegan är lite störig när de känner att ”här står den där kvinnan framför mig och hennes familj hade kanske kunnat dö. Jag kan också se vad jag faktiskt har i livet”, säger Anna Ricknell.

Under uppväxten var simning Annas stora passion och hon blev bra också. Hon kan bland annat stoltsera med ett junior EM-brons och som tonåring flyttade hon till Tyskland för att plugga och träna. Därefter gick flyttlasset till USA.
– Jag läste retorik, argumentation och ­debatt. Amerikanerna är vassast i världen på retorik. De har det obligatoriskt i skolan och vi har hemkunskap. Lite skillnad, säger hon och skrattar.
Hon minns gärna tillbaka till tiden i USA och ett starkt minne därifrån var när hon hamnade på påskmiddag hos hockeylegendaren Sven Tumba.
– Jag var på en nätverksträff för svenskar och där träffade jag en man som var kanske 40 år. Jag var väl 21 år på den tiden, men han var trevlig. Han frågade vad om jag ville följa med på påskmiddag med hans släkt. När vi var på väg dit åkte vi in i ett område där varenda hus var ett palats. Jag frågade vem hans släkting var och han sa: ”Sven Tumba” (som vann åtta SM-guld och 3 VM-guld under sin karriär som hockeyspelare). Jag kan ingenting om hockey, men jag frågade om inte det var någon legend? säger Anna och skrattar.
– Under middagen lyfte Sven glaset och sa: ”Så roligt att du är med oss i dag Anna och vi vill välkomna dig in i familjen”. Jag hade pojkvän då (som i dag är hennes man), men jag skålade och tackade, säger Anna Ricknell och skrattar åt minnet.

Sedan 2005 är hon tillbaka i Skellefteå och närmare bestämt Morö Backe. Även om hon föreläser över hela Sverige har hon inga planer på att flytta söderut.
– Nej, gud nej, säger hon med eftertryck.
– Jag skulle aldrig kunna flytta. Jag älskar mitt Skellefteå. En fördel med mitt jobb är att man kan bo var som helst, säger hon.
För Anna Ricknell väntar ett spännande år där hon i vår ska föreläsa med toppdiplomaten och Sveriges före detta ­utrikesminister Jan Eliasson. Hon är även med och arrangerar möteskulturdagen i Skellefteå den 22 april, och där är hon också en av föreläsarna.

– ANNONS –
Föregående artikelSommar 2020
Nästa artikelHur kunde du spela i Löven?